Εκφραστικές Ψυχοθεραπείες

Πολλές φορές, παράγοντες όπως η εσωστρέφεια, η ελλιπής εκφραστική δυνατότητα, η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή η τελειοθηρία ενός παιδιού (αλλά κι ενός ενηλίκου) θέτουν εμπόδια, εκτός της καθημερινότητας και της λειτουργικότητάς του, και στην ίδια την ψυχοθεραπεία του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση ενός «αντικειμένου», μίας μορφής (καλλιτεχνικής) έκφρασης διευκολύνει σημαντικά την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων. 

 

Αισθητηριακό παιχνίδι: Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το παιδί έρχεται σε επαφή με ποικίλα υλικά, όπως νερό, μπογιές, πλαστελίνη, χαρτιά, πηλός, μαλλί, χάντρες, κορδέλες, φυσικά αντικείμενα. Πειραματίζεται μαζί τους ανακαλύπτοντάς τα μέσω των αισθήσεων του, ενώ παράλληλα του δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσει κατασκευάζοντας δικά του αντικείμενα. Έτσι, κερδίζει τόσο την ευχαρίστηση της εξερεύνησης όσο και τη χαρά της δημιουργίας με τα ίδια του τα χέρια καθώς και της μέσω αυτών έκφρασης του εσωτερικού του κόσμου.

 

Συμβολικό παιχνίδι: Χρησιμοποιώντας παιχνίδια και αντικείμενα, το παιδί δημιουργεί και παίζει ιστορίες. Τα παιχνίδια αυτά μπορεί να είναι ανθρώπινες κούκλες, ζώα, αυτοκίνητα, σπίτια, κάστρα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα σε μια ιστορία. Μέσα από τις ιστορίες που δημιουργεί και επιλέγει να παίξει, προβάλλει τον τρόπο που βιώνει την καθημερινότητά του. 

Παράλληλα όμως, το παιχνίδι και τα ίδια τα αντικείμενα το βοηθούν να κρατήσει μια απόσταση από αυτήν και να την οριοθετήσει. Έτσι, του παρέχεται η δυνατότητα να  εκφράσει  τα συναισθήματά του, να τα αναγνωρίσει, να τα επεξεργαστεί και, πάντα με τη βοήθεια του θεραπευτή, να βρει καινούριους και λειτουργικούς τρόπους επίλυσης των δυσκολιών του.

 

Παιχνίδι ρόλων: Εδώ, το ίδιο το παιδί και ο θεραπευτής αναλαμβάνουν και υποδύονται ρόλους. Στη διάθεση μας έχουμε πανιά, ρούχα, ποικίλα αντικείμενα και μουσική. Οι ιστορίες που δραματοποιούνται μπορεί να δημιουργούνται από το παιδί, να έχουν προκύψει από τη θεραπευτική συνδιαλλαγή ή να προτείνονται από τον ίδιο το θεραπευτή. Όπως και στο συμβολικό παιχνίδι, έτσι και εδώ, δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να εκφράσει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του, τις σκέψεις, τους φόβους και τις ελπίδες του όπως και τις εσωτερικές του συγκρούσεις. Ακόμα, κατά τη διάρκεια του δραματικού παιχνιδιού, έχει την ευκαιρία να μπει στη θέση του άλλου και να ανακαλύψει ή να εμβαθύνει σε καινούριους τρόπους αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας. Έτσι, καλλιεργούνται άμεσα τα εκφραστικά του μέσα, καλλιεργείται η ικανότητά του για ενσυναίσθηση (“empathy”), ενώ μέσα από τη χαρά της δημιουργίας,  ανανεώνεται και ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του.