Οι γονείς απευθύνονται σε εμάς είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε μετά την πρόταση κάποιου άλλου επιστήμονα, συνήθως εκπαιδευτικού, παιδιάτρου, οικογενειακού γιατρού  ή δικηγόρου.

 

Κατά την πρώτη μας τηλεφωνική επαφή, διερευνούμε το αν το ζήτημα είναι επείγον και ορίζουμε αναλόγως την πρώτη συνάντηση των γονέων με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο. Στη συνάντηση αυτή ζητούμε να παρευρίσκονται και οι δύο γονείς, χωρίς το παιδί, για να μπορούμε να συζητήσουμε ελεύθερα, να διαμορφώσουμε μία πρώτη άποψη για την κατάσταση που τους κινητοποίησε, τους προβληματισμούς τους και τις σκέψεις τους.

 

Ο Υπεύθυνος, αφού  εξηγήσει  στους γονείς ικανοποιητικά το σκεπτικό του, προτείνει τις απαραίτητες συναντήσεις αξιολόγησης του παιδιού και την (ή τις) ειδικότητες από  την Διεπιστημονική Ομάδα που χρειάζεται να ασχοληθούν.

Μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ώσπου να γίνουν οι συναντήσεις  αξιολόγησης, ζητείται από τους γονείς να αφιερώσουν μία δική τους συνάντηση,  μακράς διάρκειας, στη λήψη του ιστορικού του παιδιού. Το ιστορικό αυτό είναι το ατομικό, ιατρικό, αναπτυξιακό, αναμνηστικό, οικογενειακό και εκπαιδευτικό χρονολόγιο, το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε σε βάθος την παρούσα κατάσταση και να την εντάξουμε μέσα στην ιστορική πορεία του παιδιού, αλλά και της οικογένειας-ως-όλον.

 

Οι συναντήσεις αξιολόγησης είναι συνήθως μία ή δύο ανά ειδικότητα (κλινικό ψυχολόγο, ειδικό παιδαγωγό, λογοπεδικό, εργοθεραπευτή), διαρκούν όλες 50′ και γίνονται με συνέπεια, ακριβώς την ημέρα και ώρα που έχει προγραμματιστεί.