Κατάρτιση Επαγγελματιών στην Διεπιστημονική Προσέγγιση

Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αθηνών (ΔΕ.Κ.Α.) για το Παιδί και την Οικογένεια ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των νέων επαγγελματιών διοργανώνει για δεύτερη φορά, διετές πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης στην διεπιστημονική προσέγγιση παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου διετούς κύκλου και την ανταπόκριση τόσο των συμμετεχόντων, όσο και καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου, προχωρούμε με μεγάλη χαρά και υπευθυνότητα στην διοργάνωση του δεύτερου κύκλου.  

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σπουδαστές, ειδικευόμενους και νέους επαγγελματίες από το χώρο της ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων, κοινωνικούς λειτουργούς, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ειδικούς παιδαγωγούς).

 

Δεδομένου ότι οι επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας, στο τέλος των σπουδών τους και στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, αναζητούν καθοδήγηση λόγω της έλλειψης κλινικής εμπειρίας, σκοπός του προγράμματος είναι να καλύψει αυτό το κενό στην επαγγελματική επάρκεια των νέων συναδέλφων. Οι συντονιστές του προγράμματος, μέσα από την πείρα της κλινικής πράξης και της εκπαιδευτικής διδασκαλίας, έχουν καταρτίσει ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο καλύπτει πληθώρα θεμάτων που αφορούν στην καθημερινή κλινική πράξη και στην ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 

  • Θεωρητικά μαθήματα:  - Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία

- Εισαγωγή στις βασικές Ψυχοθεραπευτικές Θεωρίες και Προσεγγίσεις

Εισαγωγή στις Εκφραστικές Θεραπείες (Εικαστική Ψυχοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Παιγνιοθεραπεία)

- Αρχές Κλινικής Διαχείρισης, Case Management (Λήψη Ιστορικού, Πρώτη Συνάντηση με το παιδί και τον έφηβο, Εισαγωγή στην ψυχομετρική αξιολόγηση, Εισαγωγή στη συμβουλευτική γονέων, Δεοντολογία, Νομικά θέματα, ο ρόλος των ειδικών θεραπευτών, ο ρόλος της διεπιστημονικής ομάδας, ο Θεραπευτικός Σχεδιασμός, ο τερματισμός της θεραπείας). 

 

Τα θεωρητικά μαθήματα περιλαμβάνουν πλούσια βιβλιογραφία, βιωματική μάθηση, παρουσιάσεις πραγματικών περιπτώσεων και εκτενείς θεωρητικές παρουσιάσεις.

 

  • Εκπαιδευτική βιωματική ομάδα μηνιαίας συχνότητας: Παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να κατανοήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο μέσα από τη βιωματική εμπειρία και να προσεγγίσουν τη θεραπευτική διαδικασία, τόσο από τη μεριά του ειδικού, όσο κι από τη μεριά του παιδιού και του εφήβου.

 

  • Ομαδική Εποπτεία: Σκοπός της Εποπτείας είναι να ενισχύσει τον ρόλο του ειδικού, να διασφαλίσει την κατάλληλη διαχείριση των περιπτώσεων που αναλαμβάνει ο εκάστοτε εκπαιδευόμενος και να καλλιεργήσει στους εκπαιδευόμενους που δεν έχουν επαγγελματική εμπειρία την ενσυναίσθηση, την αυτοπαρατήρηση και την κριτική σκέψη. Οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν τα κατάλληλα εφόδια για την ουσιαστική και έγκυρη προσέγγιση και παρέμβαση σε παιδιά, εφήβους και τις οικογένειές τους, προκειμένου να συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πελατών τους.

 

Οι ώρες παρακολούθησης αφορούν σε ένα σαββατοκύριακο μηνιαίως και το πρόγραμμα διαρκεί δύο έτη.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τουλάχιστον 120 ώρες θεωρητικών μαθημάτων, 50 ώρες εκπαιδευτικής βιωματικής ομάδας και 50 ώρες ομαδικής εποπτείας για τα δύο έτη σπουδών. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι να υποστηρίξει σπουδαστές και νέους επαγγελματίες τόσο στην απαρτίωση της επαγγελματικής τους ταυτότητας, παρέχοντας κατάλληλα εφόδια για την αντιμετώπιση εμποδίων και δυσκολιών που προκύπτουν κατά την κλινική πράξη, όσο και στην επιλογή της κατάλληλης ψυχοθεραπευτικής εκπαίδευσης. 

Όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπάρχει δυνατότητα να διεξαχθούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.   

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν το βιογραφικό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση secretary14deka@yahoo.gr. Μετά τη λήψη του βιογραφικού ακολουθεί προσωπική ενημερωτική συνάντηση με κάθε ενδιαφερόμενο.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Οκτώβριος 2020- Ιούνιος 2022. Θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης της έναρξης ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων. 

* Η επαγγελματική κατάρτιση διασυνδέεται με το κλινικό έργο του ΔιΕπιστημονικού Κέντρου Αθηνών για το Παιδί και την Οικογένεια, 

Συντονιστές Προγράμματος:

Νίκος Σταθόπουλος, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Ομαδικός Αναλυτής, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΔΕ.Κ.Α.

 

Αλεξάνδρα Κατσικά, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, EFT Practitioner